Boek Nederlands

Het kwaad in het moderne denken : een andere geschiedenis van de filosofie

Susan Neiman (auteur)

Het kwaad in het moderne denken : een andere geschiedenis van de filosofie

Susan Neiman (auteur)
Overzicht van de behandeling van het probleem van het kwaad in de westerse filosofie sinds de Verlichting.
Titel
Het kwaad in het moderne denken : een andere geschiedenis van de filosofie
Auteur
Susan Neiman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Evil in modern thought : an alternative history of philosophy
Editie
Nieuwe herziene editie
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, © 2019
363 p.
Aantekening
Eerder verschenen onder de titel: Het kwaad denken
ISBN
9789047710998 (hardback)

Besprekingen

Het kwaad is in. De laatste maanden verschenen er opvallend veel boeken die vanuit het een of andere perspectief een licht proberen te werpen op dit fascinerende maar o zo moeilijk denkbare fenomeen. Een daarvan heet Het kwaad denken, een lijvig werk van de joods-Amerikaanse filosofe Susan Neiman, dat zich nogal pretentieus -- en mijns inziens onterecht -- als 'een andere geschiedenis van de filosofie' benoemt. Van een heel ander gehalte is De ethiek: essay over het besef van het kwaad van de eigenzinnige Franse denker Alain Badiou, die met dit korte maar erg krachtige werk eindelijk in het Nederlandse taalgebied wordt geïntroduceerd. In wat volgt zet ik beide boeken naast, maar ook tegenover elkaar.

Susan Neiman denkt vanuit een consensueel bepaald idee over het kwaad. Ze gaat uit van de vooronderstelling dat weldenkende mensen -- een groep waartoe Neiman zich al op de eerste pagina van haar studie rekent -- het kwaad simpelweg herkennen, als "een eenvoudige ontz…Lees verder
De wereld is verschrikkelijk. Dat wisten de mensen die de aardbeving van Lissabon in 1755 overleefden, dat wisten de overlevenden van Auschwitz en dat weten we na 9/11 – om een paar voorbeelden te noemen. Filosofiehoogleraar Neiman behandelt moderne denkers vanuit de kernvraag: is er achter het lijden, het kwaad, de chaos een soort structuur of betekenis of is de wereld niet anders dan de ellende, het leed en het onrecht die we ervaren? Natuurlijk is er geen gemakkelijk antwoord, maar het overdenken van de vraag levert boeiende perspectieven op: van Voltaire en Rousseau, van Leibniz en Kant, van Hegel en Rawls, van Marx en Levinas, van Ahrendt en Camus, van Hume en De Sade en nog vele anderen. Het is een moeilijk boek dat veel van de lezer vraagt, maar ook veel geeft. Het is indrukwekkend en veeleisend, maar zeker ook verrijkend. En uiteindelijk is er op de cruciale vraag ook het begin van een antwoord. Het boek is voorzien van eindnoten, een literatuuroverzicht en register.